Inventarisatie van collectieve schaderegelingen: welke lessen kunnen we trekken?
Joodse oorlogstegoeden, seksueel misbruik in de jeugdzorg, chroom-6, de Toeslagenaffaire, Mijnbouwschade Groningen. Het zijn enkele voorbeelden waar collectieve schade opgetreden is. Vervolgens maakte de Nederlandse overheid regelingen voor slachtoffers. Veel van deze regelingen schieten hun doel voorbij. Ze zijn niet goed doordacht en onvoldoende uitgewerkt. Ook geven ze lang niet altijd alle slachtoffers voldoende erkenning voor wat hen is overkomen. Ten slotte lijkt de overheid elke keer weer het wiel opnieuw uit te vinden. Dit zijn uitkomsten van een recent onderzoek van Christiaan Ruppert waarin hij een overzicht geeft en een vergelijking maakt van 44 regelingen voor collectieve schade. De studie levert naast conclusies ook aandachtspunten op voor als in de toekomst collectieve schade optreedt.
Dr. Christiaan Ruppert (1954) is rechtshistoricus en gastonderzoeker bij het NSCR. Hij is in 2017 aan onze faculteit gepromoveerd op het proefschrift Eindelijk restitutie. De totstandkoming van Nederlandse akkoorden over joodse oorlogstegoeden (1997-2000)
Na de presentatie is er tijd voor een Q&A en discussie. Mocht je de meeting willen bijwonen, gelieve dan aan te melden via e-mail bij:
Anniek van der Schuijt
j.m.vander.schuijt@vu.nl